En midsommarnattsdröm (1935)

Regi: William Dieterle & Max Reinhardt
Manus: Charles Kenyon & Mary C. McCall Jr

Äldsta filmen hittills, men också den första av dem att vinna några Oscars (bästa foto och bästa klipp, men var också nominerad för bl a bästa film).

Handling

Theseus, Duke av Aten, ska gifta sig med Hippolyta och tänker hålla stor fest. Vi får därför följa en teatergrupp som ska sätta upp en pjäs på den festen.

Samtidigt bråkar Oberon och Titania, kung och drottning av älvorna, och de kan inte sköta sin uppgift att lappa ihop ett olyckligt kärlekspar. De tar därför hjälp av Puck (spelad av en 15-åring Mickey Rooney). Hittills den obehagligaste Puck vi stött på. Mest beroende på hans obehagliga garv. (Rooney belönades dock med en special-Oscar 1939 för sin gärning att porträttera ungdomlighet på film.)

Och sen har vi ju, som kan väntas, Lysander och Demitrius som är kära i Hermia, Hermia som är kär i Lysander men tvingas till förlovning med Demitrius av sin far, och Helena som är kär i Demetrius. Här har Puck att göra.

Ja, och så spinns historierna ihop med hjälp av Puck och hans kärleksjuice.

Övrigt

Något måste sägas om specialeffekterna. Jag vet inte om det fanns nåt pris för specialeffekter på 30-talet, men om så är fallet vore det en skam att En midsommarnattsdröm inte vann den. För filmskaparna har verkligen lyckats framkalla en härligt magisk dimma. (Och ibland löjlig.) Speciellt scenen där älvorna dansar är magisk. MAGISK.

Filmen är väldigt lång och det är inte något direkt tempo i den. Både Johan och jag somnade i soffan och vi var tvungna att dela upp tittandet över flera kvällar. Värd att se, men kanske inte i ett svep.

Filmen på imdb.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s