Så tuktas en argbigga, ShakespeaRe-told (2005)

Regi: David Richards
Manus: Sally Wainwright

Nu börjar vi närma oss slutet på listan av Argbiggan-filmer och det är sorgligt. Överlag har de varit bra, trots att temat stör mig. I den här görs det dock mycket underhållande. Troligen den roligaste av Argbiggan-filmerna och ungefär lika normkritisk som 10 Things I Hate About You. Det här är en av fyra avsnitt av tv-serien Shakespeare retold.

Handlingen

Katherina Minola (Shirley Henderson) är riksdagsledamot (eller motsvarande, tror jag) och får veta att för att stiga i rang inom partiet behöver hon gifta sig. Hon har dock ett visst humör. Och med visst humör menar jag det absolut värsta jag hittills stött på i argbiggan-filmerna och det säger väl en hel del. Hon är dessutom den mest fantastiska argbiggan – jag fullkomligt älskar henne.

Hennes syster Bianca Minola (Jaime Murray) är multimiljonär, pengar hon skrapat ihop själv genom en fotomodellskarriär kanske. Jag förstod inte riktigt hur hon blivit så rik. Men rik, känd och framgångsrik var hon. Dessutom är hon mycket eftertraktad hos män. En av hennes beundrare är hennes assistent Harry (Stephen Tompkinson) som troget stött henne och som undrar om de inte lika bra kan gifta sig. Inte förrän min syster gifter sig, skämtar Bianca.  Egentligen är hon ute efter den italienske universitetsstudenten Lucentio (Santiago Cabrera) som hon lurar till sig genom att säga att hon behöver italiensklektioner, detta trots att hennes italienska redan är felfri.

Biancas assistent Harry har en mycket excentrisk vän: Petruchio (Rufus Sewell). Han är aristokrat men mycket fattig. Harry råkar nämna Katherina och Petruchio bestämmer sig för att give it a go. Katherina är, som man kan tänka sig, inte helt tänd på idén, tills hon får höra att Petruchio är en earl – det gillar säkert partiet! Först gifter de sig och sen är de elaka mot varandra och bråkar och har sig men upptäcker där nånstans att de faktiskt älskar varandra och så lever de lyckliga i alla sina dar.

Tuktningen

Nu tänkte jag förstöra stämningen lite genom att prata våldtäkt (igen). I den här filmatiseringen förekommer en scen, bröllopsnatten, där Petruchio slänger ner Katherine på en säng för att ja, ni fattar. Och hon säger ungefär så här (inkl kroppsspråk i form av slag): ”Nej nej nej, aaaargh, nej, jaja, let’s get it done with”. Våldtäkt ja/nej? Sambon sa nej, jag tycker ja. Hur som helst: tjata sig till sex tills personen man vill ligga med inte orkar säga nej är inte okej ÄVEN om det inte är olagligt, även om det inte är våldtäkt. DET kan vi väl vara överens om? Så gör inte det. Nu fick den här scenen en lite annan twist, de låg aldrig med varann, men jag hann bli upprörd hur som helst.

Själva tuktningen innehåller annars alla de klassiska delarna. Petruchio kommer alldeles för sent till bröllopet så Katherina hinner tro att hon ska bli lämnad. När han väl kommer har han löjliga kläder på sig (han visar sig gilla att gå klädd i kvinnokläder). De åker på bröllopsresa där Petruchio isolerar henne. Det finns ingen mat och han lyssnar på opera så hon inte kan sova. Scenen där hon tvingas spela med i att en man är en ung vacker mö finns också med (David Mitchell spelar Katherines assistent, och här har väl de (inte så) unga tu redan börjat bli kära på riktigt):

I den här filmatiseringen har man, trots att man alltså håller sig nära Shakespeare, lyckats hålla på någon form av moderna värderingar. Det bästa, och det planerar jag att skriva mer utförligt om när jag har tid, är att man behållit Katherines avslutningstal om männens storhet och kvinnans underläge i princip som det var hos Shakespeare, men gjort det med en sån finess att att resultatet blir fantastiskt och verkligen visar exakt hur himla UTE Shakespeares kvinnosyn är.

Övrigt

Filmen på imdb.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s