Deliver Us from Eva (2003)

Regi: Gary Hardwick

Ytterligare en variant av Shakespeares gamla argbigga, dock den som ändrat mest (kanske om man bortser från Kiss Me, Kate). Namnen är ändrade och jag tror inte ett enda Shakespeare-citat förekom eller hänvisning till sagda herre (annars är det vanligt att Shakespeare på något vis omnämns eller antyds i dessa filmatiseringar). Det är ändå tydligt att det rör sig om en argbigga-remake.

Titeln anspelar på Fader vår, tror jag, men jag är knappast konfirmerad.

(Jag orkar inte skriva vilka som skrivit manus, för det var fem pers.)

Handling

I filmens början är vi på en begravning där Ray/Raymond (LL Cool J) berättar att det som blev hans död är den här kvinnan: kameran på Eva (Gabrielle Union, som spelade Biancas bästa vän i 10 Things I Hate about You). Och sen får vi veta hur det här gick till, och filmen börjar sex månader tidigare.

Eva är den äldsta av fyra systrar. Deras föräldrar dog när de var unga och Eva har tagit hand om systrarna. Nu har de tre yngre systrarna skaffat karlar och läkarutbildningar och snofs, men de är helt osjälvständiga och törs inte göra något utan Eva och litar på hennes råd. Och råd har hon att ge. Vilket tär en del på deras relationer, tycker deras män åtminstone. Männen går därför ihop och betalar ($5000) till Ray för att dejta Eva. För det vet ju alla att är en tjej störig behöver hon bli knullad (sägs explicit i filmen, med lite annat ordval).

Eva har alltså låtit sitt liv stå förbi för att hjälpa sina yngre systrar. Men nu verkar det gå framåt på jobbet och hon kan tänkas få ett fantastiskt jobb i Chicago. Men hur ska hennes systrar reagera? Kommer de ens klara sig utan hennes övervakande hand? Och så kommer ju den fantastiska Ray och uppenbarar sig också. Kanske är han värd att stanna kvar för?

Så klart ger det att Ray är död i filmens början filmen en viss nerv som jag känner att andra filmatiseringar saknat. Var inte för oroade dock. Det är en komedi.

Argbiggan

Jävla tråkig argbigga, måste jag säga. Den minst argbiggiga av alla argbiggor. Möjligen också en av de psykologiskt mest övertygande argbiggorna. Poängen är, och det märker man under tidens gång, att problemet aldrig är Eva. Problemet är att systrarna är helt jävla osjälvständiga och att deras förhållanden är dysfunktionella. Inte på grund av Eva, utan på grund av att de har konstiga förväntningar på varandra.

Ingen direkt tuktning förekommer heller. Ray använder sin förförar-repertoar och Eva är lite sur och grinig och sen blir de kära och lever lyckliga i alla sina dagar. Eller inte, men ni fattar.

Något vi dock känner igen från tidigare tuktningar är detta: tjejen vill inte ligga, tjejen vill inte ligga, tjejen vill inte ligga, tjejen vill ligga men nu vill inte killen ligga. Till skillnad från Kat i 10 Things I Hate about You som blir sur och till skillnad från Katherina i Shakespea-re Told som ligger där övergiven och ledsen, blir dock Eva tokförälskad av den här behandlingen. Då måste Ray verkligen respektera henne. Vill folk på film aldrig ha sex samtidigt? Jobbigt liksom.

Ja men nej jag vet inte

Gillade jag den här filmen? Jag vet inte. Den var rolig och mysig. Samtidigt var den sexistisk och löjlig (herre gud, det står på affischen att den är hip, sexy and packed with laughs! vad förväntade jag mig?).

Mycket känns igen från kanske främst 10 Things I Hate about You med Biancas friare/de tre syrrornas friare som betalar en friare åt Kat/Eva och den personen har sen oturen att bli förälskad på riktigt. Men jag saknar den normkritik som genomsyrade 10 Things I Hate about You och The Taming of the Shrew från 2005. Den här filmen är mer inriktad på förhållanden och jag fastnar inte för någon karaktär i hela filmen. Jag skiter faktiskt i hur det går för paren. Om jag brydde mig om det, och älskade hetero-tvåsamhets-normativt pluttinuttgulliga slut (sanning: jag är en sucker för romcoms, så egentligen älskar jag ju såna slut? vad är det för fel på den här filmen?), vore jag kanske mer positiv.

Slutscenen ja, jag måste säga något om den. Den kvinna som längtar efter en riddare på vit springare får ju den lilla fetischen tillfredsställd. Och det var nog menat att vara romantiskt, men jag garvade mest, på grund av så himla himla dumt.

Övrigt

Filmen på imdb.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s