King Lear (1982)

Regi: Jonathan Miller

Kung Lear är kanske Shakespeares mest kända tragedi (bortsett Hamlet). Massa folk dör, alla kunligheter är sinnessjuka. Allt är som det ska vara i denna tragedi från BBCs Shakespeare Collection.

Handling

Okej, bara så ni vet: Jag satt och twittrade istället för att hänga med, så jag vet fan inte riktigt vad som hände. Men här kommer lite väl valda delar ur handlingen. Det är ungefär 22 King Lear-filmer till på listan, så jag ska nog förstå handlingen så småningom.

Kung Lear (Michael Horden)  börjar bli gammal och ska dela upp sitt kungarike. Han har tre döttrar – där Regan är värd att nämnas då hon spelas av Penelope Wilton, också känd som Cousin Isabel (Crawley) i Downton Abbey – och han låter dem berätta hur mycket de älskar honom för att utifrån detta avgöra vem som ska ärva vad. Döttrarna Regan och och Goneril ljuger som en häst travar om hur högt de älskar honom. Cordelia – spelad av Brenda Blethyn, eller Vera i tv-serien med samma namn – är den yngsta dottern och älskar sin far men äger inte ordets gåva. Lear blir knäpp och gör henne arvslös och hon skickas iväg till Frankrike eller nåt. De två äldre systrarna får varsin halva av kungariket i bröllopsgåva eller vad det heter. De gifter sig olyckligt, får sina kungariksdelar och tvingar bort sin gamle far.

Sen är det Earlen av Gloucester och dennes två sönder Edmund (som hade exakt likadana kläder som Rowan Atkinson i Blackadder/Svarte Orm  som kom samma år – och ja, den serien är med på listan) och Edgar. Edgar är rättmätig arvinge, men så blir det nåt strul och Earlen förvisar honom. Sen kommer någon och sticker ögonen ur Earlen (där tänkte jag att Tarantino borde göra Kung Lear). Sen vallar Edgar runt fadern som blivit galen och inte känner igen sin sons röst. Edmund blir väl nån form av Earl och försöker lägga an på någon av Lears döttrar, minns inte vilken.

Dessutom är det nån Earl av Kent som spelar en viktig roll också. Han hade rakat huvud.

Och så hipp som happ möts alla förvisade människor och lever lyckliga i alla sina dagar. Inte.

Övrigt

Filmen på imdb.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s