King Lear (2008)

Regi: Trevor Nunn

Precis som förra King Lear-filmen egentligen bara en inspelad teateruppsättning, denna gång av Royal Shakespeare Company. Den här hade dock mer rekvisita, en bättre storm och var de facto utomhus när de skulle vara utomhus. Gandalf som knasiga pappan och Emma som snälla men kan-inte-säga-i-love-you-dottern.

Jag har dock inte tyckt att någon av de här teater-filmatiseringarna varit särskilt bra. Hoppas hitta en film-filmatisering av pjäsen snart. Teater är bäst på teatern, som man säger.

Handling

King Lear (Ian McKellen) är kung av England. Han delar upp sitt kungarike i tre delar eftersom han har tre döttrar och känner att han är gammal nog att pensionera sig. De ska få varsin tredjedel i hemgift. De två äldre systrarna, Regan och Goneril, är redan gifta och trots att de egentligen inte älskar sin far lovar de dyrt och heligt att så är fallet och får varsin tredjedel av riket. Cordelia (Romola Garai) vägrar smöra, trots att hon är den som verkligen älskar sin far, och kungen blir sur som fan. De två andra systrarna får dela på det som skulle ha blivit Cordelias tredjedel av riket. Han gifter också bort Cordelia med kungen av Frankrike, som, till skillnad från kungen av Burgundy, kan tänka sig att ta henne helt utan hemgift. Kungen vill aldrig se henne igen.

Regan och Goneril och deras respektive makar tar sina kungariken. Kungen behåller en armé om 100 man och ska bo endera hos den ena endera hos den andra av döttrarna. Och det vet ju alla hur kul det är att ha en gaggig pappa boende hos sig, speciellt om man också måste utfodra dennes armé (strunt samma att man fått både liv och land från sagda gaggiga pappa), så de försöker göra sig av med honom. Och innan andra akten nått sitt slut har kung Lear blivit av med sitt mansfolk, insett hur ondskefulla hans döttrar är och blivit förvisad från sitt land.

Earlen av Gloucester har ungefär samma problem som kungen. Han börjar bli gammal och vill pensionera sig. Han har två söner: Edgar som blivit till inom äktenskapet och Edmund som blivit till utom. Edmund bestämmer sig dock för att ”Let me, if not by birth, have lands by wit” (Akt ett, Scen 2) och börjar intigrera bort Edgar. Med lite hjälp från de onda systrarna och deras män är snart saken biff.

Humor

När Kung Lear dör (eh, spoiler?) säger earlen av Kent ”Oh let him pass”, varvid man effektfullt kan skrika ”You shall not pass” när det nu är Ian McKellen som spelar kungen. Inte lika effektfullt i andra versioner. Det spelar dock inte så stor roll huruvida man skriker: kungen är död hur som helst.

Övrigt

Filmen på imdb.

Annonser

One thought on “King Lear (2008)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s