Macbeth (2006)

Regi: Geoffrey Wright
Manus: Victoria Hill och Geoffrey Wright

En film där Shakespeares Macbeth förlagts till nutida Australiens undre värld, där kriget mellan Skottland och England (väl?) är utbytt mot en knarkuppgörelse, där Macbeth inte får ett stycka land av kungen och blir duke utan får en nattklubb av gangsterbossen. Annars är det mesta från Shakespeare kvar, vilket funkar bra, även om en del ”My Lord” känns lite malplacé.

Handling

Filmen börjar med en drogaffär som går åt skogen, den ena sidan försöker lura den andra. Macbeth (Sam Worthington) blir en hjälte i det att han dödar ca alla. Som uppskattning ger gangsterbossen Duncan (Gary Sweet) honom en nattklubb och utser honom till sin närmsta man. På sin nya nattklubb stöter Macbeth på tre kvinnliga synska spöken (den sexiga varianten som springer runt nakna och förför de dödliga) som säger åt honom att han kommer bli kung, men inte hans barn. Däremot kommer Banquos (Steve Bastoni) son bli kung. Konstigt, tycker Machbeth.

Han skyndar sig hem till Lady Macbeth (Victoria Hill, som också skrivit manus) och berättar om profetian. Hon blir genast helt till sig och när Duncan kommer dit som gäst förmår hon Macbeth att döda Duncan, för att, så att säga, skynda på det hela lite. De får det att se ut som om det är Duncans egna livvakter som gjort dådet och dödar sen dessa innan de hinner säga något.  Macbbeth blir kung.

Folk blir osäkra: vem har gjort dådet? Var det kanske inte Macbeth? Varför flydde Banquos son? Var det kanske han?

Lady Macbeth blir sinnessjuk. Macbeth var det redan.

Sen dör alla.

Övrigt

Den här filmen har fått galet lågt omdöme på imdb, under fem. Men jag tycker den var riktigt bra. Okej, den var sjukt våldsam och de där spökena var våldsmjukporr (finns den kombon?) ända in i kaklet. Och det blev ju ibland lite knäppt med dialogen. Men jag tyckte ändå det funkade bra. En spännande film med trovärdiga karaktärer.

Filmen på imdb.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s