She’s the Man (2006)

She's the man

Regi: Andy Fickman.
Manus: Ewan Leslie, Karen McCullah och Kirsten Smith.

Vad gör en tjej vars fotbollslag stängs ner och vars pojkvän, som är lagledare i killarnas fotbollslag, säger att så är det ju, för tjejer kan ju inte spela lika bra fotboll som killar? Tjejen dumpar killen och klär ut sig till sin bror och går med i motståndarlagets lag, för att spöa sitt ex i fotboll. Detta är Shakespeare’s Trettondagsafton (Tweltfth Night) förflyttad till amerikanskt high school (och här hemma gillar vi ju Shakespeare i high school, eller hur!!!).

Filmen finns på netflix och vad det verkar på youtube.

Handling

Jag orkar inte förklara, trailern är ganska självförklarande (och full av spoilers). Men Viola (Amanda Bynes) låtsas vara sin bror Sebastian. Hon får Duke (Channing Tatum) som rumskompis och han är dessutom lagledare i fotbollslaget. Och Duke kan inte prata med tjejer, men eftersom han tror Viola är en kille blir de kompisar, fast Viola blir så klart kär i honom. Och alla tjejer blir kära i henne som Sebastian, eftersom hon är ”känslig” etc.

Jag tycker den är rolig, och trots att mycket handlar om förväxlingarna som beror på Violas försök att tas för en man, fann jag den inte alltför provocerande. De flesta av karaktärerna är riktigt toleranta. Dock finns en stor skillnad i hur män och kvinnor framställs. Trots att den, med tanke på att det är en romantisk high school-komedi, borde klassa in som ”tjej-film”, rör sig det mesta kring killarna i fotbollslaget, och tjejerna framställs mest som att de bråkar med varandra eller är kära i killarna.

Kul också att se Vinnie Jones i rollen som fotbollscoach.

Jämförelse med Shakespeare

aj

Jag har ingen susing. Har varken läst eller sett Trettondagsafton. Jag vet att det handlar om ”killarna mot tjejerna” på något vis och att folk crossdressar och att det blir diverse kärleksförvecklingar. Och det känns ju igen i She’s the Man.

Filmen på imdb.

Annonser

One thought on “She’s the Man (2006)

  1. Men guuud, läs Trettondagsafton! Så bra! Inte så mycket killarna mot tjejerna, crossdressing absolut, men också en del drift med överheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s