Henry V, The Hollow Crown

henry v

Regi: Thea Sharrock
Manus: Thea Sharrock och Ben Power

Handling

Hal har blivit kung Henry V och det är bråk mellan England och Frankrike. Henry känner att han vill vara kung över Frankrike också så han åker dit och bråkar så lite som möjligt (typ hotar med att sätta spädbarn på pålar och våldta och härja  om de inte ger sig, och då ger sig de flesta). Mycket går han runt och håller motiverande tal för sina soldater. Sen är det stridsscen och Frankrike förlorar tusentals män och England typ tre. Man tackar gud. Sen gifter sig Henry med en fransk prinsessa för att stabilisera det hela. De får en bebis (som blir Richard III och får en egen Shakespeare-pjäs men inget eget avsnitt i The Hollow Crown-serien). Då dör Henry V.

Vad jag tyckte

The Hollow Crown

Lågmäld. Tom Hiddleston är fantastisk. Avsnittet är bättre än de andra Henry-avsnitten, men Richard II var bäst i serien. En väldigt rolig scen när den franska prinsessan ska lära sig engelska. Också en rolig scen när fransmännen skickar en ”fredsgåva” i form av en låda tennisbollar. Då blir kungen arg och förklarar krig, så det funkade ju så där. Fast meningen var väl förstås att retas.

Värt att uppmärksamma

thea

Här stöter vi på något oväntat. En kvinna (!) under 40 (!) som regissör. Kronan av för det, Thea Sharrock!

Annonser

2 thoughts on “Henry V, The Hollow Crown

  1. Hej hej!
    Har nyligen upptäckt den här bloggen, kul läsning och kul projekt! Speciellt roligt nu när svt har visat The hollow crown i sommar, jag har läst inläggen ikapp med avsnitten. (Och har till på köpet blivit kär i Tom H, precis som 100 000 andra fan-girls)
    Sista scenen i Henry V, när han ska övertyga franska prinsessan om att gifta sig med honom, var SÅ JÄKLA CHARMIG att jag såg om den typ tre gånger! Helt underbart när hon fnissade åt hans dåliga franska…

    Det kommer göras en fortsättning på The hollow crown, med Benedict Cumberbatch som Richard III. Inte så dumt!

    /Pia

  2. P.s. Den sorgliga, allvarstyngda begravningsscenen i Henry V förlorar lite av sin värdighet när man får veta att det var dysenteri han dog av, vilket i princip betyder att han sket ihjäl sig….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s